WWDC 2013

iOS7 Home ScreenВчерашната презентация на Apple беше първия истински поглед в бъдещето на компанията без Стийв Джобс начело. Въпреки че легендарния визионер не е сред живите от известно време, новата ера в развитието на Apple започна в края на миналата година, когато Тим Кук реорганизира компанията в три основни отдела. Плодовете на това повишено сътрудничество и съгласуваност виждаме едва сега. Вероятно вече знаете какво точно беше показано вчера, затова няма да го повтарям, а ще споделя няколко мои впечатления.

Да започнем с новата версия на OS X, чийто основен фокус изглежда е подобряването на съвместната работа с iOS. Досега трябва да е ясно на всички, че Apple се стреми към съвършенство с малки последователни стъпки, вместо с големи скокове. Но дори по тези стандарти новостите в OS X ми се сториха несъществени. Може би e защото не съм OS X потребител, но засега най-интригуващото нещо за мен от тази част беше новата идеология за именуване на бъдещите версии на OS X.

Следва Mac Pro, който сякаш е направен от „каската“ на Дарт Вейдър … в смисъл, че е с извънземен дизайн. Въпреки че не е придружен от монитор с Retina резолюция, наистина е впечатляващ хардуер (външно и вътрешно).

И накрая е iOS 7, която въпреки плоскостта си създава чувство за дълбочина като използва различни равнини на визуализиране. Както се очакваше изглежда доста по-различно от сегашната версия, но промените не са само повърхностни. Противно на слуховете за недостиг на хора, които да работят по този ре-дизайн, iOS 7 представя много нови и дълго очаквани функции, за които тепърва ще научаваме повече  Това което ме озадачава и разочарова обаче, са иконите. Ярките цветове, несъгласуваността по между им*, а някои са просто грозни, поражда някак смущаващи чувства в мен. Остава ми да се надявам, че това не е окончателния дизайн и до пускането на финалната версия, Джони Айв ще преосмисли вида на иконите в iOS 7.


*Някои икони са с бял фон, други с черен, а трети със сив. Несъответствие с цялостния дизайн са и 3D елементите в иконата на Game Center.