Битове и Байтове 18-ти октомври 2012

Nokia е доставила 2,9 милиона телефона с Windows Phone през тримесечието

Някогашния гигант продължава да губи пари, макар и с по-бавни темпове. Дали ще излезе на плюс преди да са свършили спестяванията?

Microsoft разпродаде първите Surface с 32 GB

Компанията обаче, не дава конкретен брой продадени устройства.

Google официално обяви събитие за 29-и октомври, очакваме смартфон Nexus

Повечето телефони не използват текущата версия на Android. Какво практическо значение би имала една нова версия на операционната система.

Windows RT заема 12 пъти повече място от iOS в iPad

Ето защо няма версия на Surface със 16GB памет. Интересно е още, че оптимизираната за ARM таблети операционна система на Microsoft – Windows RT е далеч по-„тежка“ от iOS.

Битове и Байтове 17-ти октомври 2012

VIVACOM с 34% ръст в печалбата за деветмесечието

Изглежда, че компанията е с растяща печалба – 32.9 милиона лева за последните 9 месеца, в сравнение с предната година. Това се дължи на увеличаващите се клиенти, които са с над 400 000 повече за отчетените месеци.

Apple купи компания за HTML5 приложения

Компанията потвърждава, че iCloud има един от най-високите приоритети за тях. За да засили работата по този проект, Apple е закупил друга, малка компания – Particle, която се занимава с разработки на HTML5 приложения.

Surface имал по-добър екран от iPad

Според мнозина iPad продължава да има най-добрият дисплей – Retina Display. Не е на това мнение обаче представителят на Microsoft – Стиви Батич, според който Surface превъзхожда iPad технологично, което води до по-добър дисплей и съответно употребата е по-полезна.

Lumia 920 надминава iPhone във Франция

Интересен факт, който не се чува напоследък – Nokia успява да отбележи не лоши продажби. Дори във Франция и Италия iPhone е след Lumia по продажби. Според източниците всички бройки на 920 са разпродадени още преди да са налични.

ФБР предупреждава за вредоносни Android приложения

Любимата ми тема – сигурността на Android. Според специализиран отдел за борба с кибер престъпленията към ФБР (Център за жалби относно престъпления в Интернет), на пазара се намират 2 много опасни приложения – Loozfon и FinFisher. Нещо, което невиждам защо да е чудно за някой.

Google активира по 1,3 милиона устройства с Android дневно

Което не е учудващо, защото знайни и незнайни компании произвеждат всякакви устройства, използващи Android. Според Ерик Шмид броя на активираните устройства ще стане 1 милиард през следващата година.

Битове и Байтове 15-ти октомври 2012

Феликс Баумгартнер успя!

Със скок от 39 километра австриецът счупи звуковата бариера. След повече от 4 минути свободно падане и успешно приземяване на крака, Феликс записа името си в историята!

Услугата Xbox Music започва работа с Xbox 360 от утре, следват Windows 8 и Windows Phone 8

Microsoft ще пусне утре новата си услуга Xbox Music. Тя ще съдържа 30 милиона песни и почти 70 000 музикални клипа. Това е нова стъпка от страна на компанията в опит да се противопостави на силата на iTunes, като за целта ще има някои по-интересни функции, които може би ще наклонят везните.

Apple ще се отказва от процесорите на Samsung

В следствие на всичките разпри, които горят в момента между Apple и Samsung принуждават американците да сменят досегашният си доставчик на процесори. Новият партньор ще бъде TSMC, тайванска компания, която ще се занимава с изработката на бъдещите 4-ядрени процесори за iOS устройства и MacBook.

 Amazon преговаря за покупката на бизнеса с мобилни чипове на TI

Изглежда на Amazon му хареса резултата от продажбата на Kindle Fire и иска да разшири порт-фолиото си с мобилни телефони. Целта им е да закупят отдела, произвеждащ мобилни чипове на Texas Instruments.

Битове и Байтове 12-ти Октомври 2012

Sony свиват европейския си пазар

Изглежда Sony ще намали търговското си присъствие в Европа. От 10 компании, азиатците смятат да оставят само една, която да занимава с продажбите на Старият Континент.

Google обнови услугата StreetView

Американската компания обяви мащабно обновление на услугата си. Добавени са над 400 киляди километра улици от 9 държави. Също така има нови картографски колекции за повече от 6 държави.

Samsung представи Galaxy S III mini

След премиерата на iPhone 5, Samsung осъзна, че има пазар за телефони с 4 инчов дисплей и вчера представи умалена версия на Galaxy S III. За съжаление резолюцията на дисплея е само 800х480.

Sharp пусна първи телефон с екран IGZO

За преимуществото на новата технология вече сме писали. Ето че Sharp вече са готови с продукт за масовия пазар демонстриращ качествата на IGZO дисплеите.

Битове и Байтове 11-ти Октомври 2012

GoPro пуска iOS приложение за контрол

Екстремните камери на GoPro HD Hero2 се сдобиха с нова функция. Ново приложение за iOS (а скоро и за Android) ще позволява на собствениците да контролират камерите си от мобилният телефон или таблет.

Китайски хакери клонираха чиповете на Lightning кабелите на Apple

Изглежда „интелигентният“ чип, който Apple поставиха в кабела си Lightning е бил успешно копиран от китайски хакери. Те са успели да създадат кабел с док за 39 долара. Което е с 20 долара повече от оригиналният кабел, макар и без док.

Gartner даде PC короната на Lenovo, IDC смята, че HP все още е No1

Надпреварата за първото място на един умиращ пазар е ожесточена. Lenovo все пак реализира увеличение на продажбите с почти 10%, докато продажбите на НР са спаднали с над 16%.

Безплатен трафик за Facebook от VIVACOM

Безплатният достъп до социалната мрежа е възможен през 0.facebook.com за всички абонати на телекома, независимо от телефона и операционната система, която ползват.