Bluetooth4.0 – Умният Син Зъб

Консорциума Bluetooth SIG обяви, че е регистрирал две нови запазени марки – Bluetooth Smart Ready и Bluetooth Smart. Първата е част от устройства, които поддържат Bluetooth 4.0, а втората ще определя ново поколение от периферия, която ще бъде позната като BLE, Bluetooth Low Energy – или такъв с ниска консумация на енергия, което е още известно като Wibree. Това поколение ще е бъде съвместимо единствено с BT4.0.

BLE е нов протокол, имплементиран в BT4.0. Както се подсказва и от името, основната цел е да се намали потреблението на енергия при трансфер на данни. Според първите документи спестената енергия ще бъде от 2 до 100 пъти. С по-ниската консумация ще се отворят нови пазари и ново поле за развитие на нови устройства, като например ще има по-обширни медицински приложения.

Apple се присъедини към SIG консорциоума миналия Юни. Това може да е знак, че още нови устройства ще бъдат поставени под двете нови марки, но това може да бъде и начин да направят Iphone 4S истинско Bluetooth4 устройство, защото хардуера му го позволява.