Apple са регистрирали патент за аксесоари за камерата на мобилните си устройства

5670223420_32995fddcf_o

След появата на Iphone 4 се заформи един термин – iPhoneography. В Мрежата се навъдиха безброй страници на ентусиасти фотографи. Броя на програмите за снимане и работа с изображения стигна върхове. От личен опит мога да кажа, че някои от тези програми не са изобщо слаби. Появиха се цели групи в Instagram, Flickr, Facebook и др, които са ориентирани специално към „айфонографите“. Дори един от създателите на това понятие беше започнал да прави изложби със снимки правени специално с iPhone!

Покрай тази нова мода разцъфтя и бизнеса с аксесоари за фотографите. Триподи, стойки, кейсове, както и допълнителни лещи за снимане, които добавят  различни ефекти, или просто усилват „погледа“ на камерата, и какво ли не още. Разнообразието е голямо.

Обаче има няколко по-големи производители на външни лещи и всеки е принуден да измисля собствено захващане върху телефона, за това няма и стандарт, всеки си прави неговото си и не се интересува от другите.

Сега Apple са решили да вземат пазара и да го поорганизират малко. Преди няколко дни регистрираха нов патент, който описва начин за захващане на външна леща върху камерата на Iphone, Ipod Touch или Ipad. Идеята е да се използва миниатюрен винт, върху който се навива лещата.

6a0120a5580826970c01a51193e8ca970c-800wi

Интересното при този патент е че е одобрен за много кратко време, което може би означава, че Apple ще натискат да го пуснат в действие. Едно е сигурно и то е, че този пазар е огромен и има много потенциал, и е логично компанията да му обърне внимание. Може дори да наречем липсата на техни аксесоари като „пропуснати ползи“, защото някои хора направиха много пари точно в тази област – външен хардуер за телефона, програми, книги, учебници дори.

Идват добри времена за „Айфонографите“!