Acer роптае срещу Surface

Изглежда Microsoft започва да насажда страх в по-малките си партньори.

В интервю за Financial Times генералният директор на Acer Джей Ти Уонг (JT Wang) сподели за несъгласието си към идеята на Microsoft да започне да произвежда свой таблет.

Ние посъветвахме Microsoft да го премислят отново. Да помислят два пъти. Това ще има отрицателен ефект върху цялата еко-система и другите марки може да имат негативна реакция.

Острата критика се базира на вероятният негативен резултат върху партньорите на компанията от Редмънд. Които от своя страна признаха, че е възможно Surface да притесни OEM партньорите им. А конкурирането директно с партньори, които използват Windows със свои устройства, може да афектира интереса и обвързването им с Microsoft.

Уонг казва още:

Това не е нещо, в което сте добри, за това моля помислете два пъти.

Реално наистина Microsoft би отчуждил компаниите, с които работи. Но от друга страна какъв избор има?

Всички по-големи конкуренти имат свой хардуерен продукт и от Apple показаха на света защо да имаш собствен, затворен (до колкото е възможно) цикъл е полезно. Дори договора със загиващата Nokia подсказва, че на Microsoft му се иска да разполага с такъв цикъл, макар и не точно притежаващ ресурса. Разбира се парите не са проблем, а целта е още по-голяма купчина пари.

От другата страна на въпроса стоят не малки компании като Acer. Явно надеждата за оцеляване е точно компания, която да им дава популярна операционна система за техните устройства. Явно това е проблем, защото роптаят. Разбира се винаги могат да се обърнат към Google, но тогава ще се слеят с останалите жълти устройства, които заливат пазара за дребни стотинки.