Нова ера за Apple

Оглеждайки облака от информация заобикалящ новината за уволнението на Скот Форстал, може да се проследи една тънка нишка, която убягва на повечето хора. Фокуса беше върху премахването на Форстал като лидер на iOS, а не на цялостна реорганизация на начина, по който Apple работи.

От дълбините на Apple се дочу нещо много притеснително в дългосрочен план. За разлика от ерата на Стийв Джобс, когато компанията би представила нови функции и подобрения едва когато са готови, сега се е установила култура на разработване по график. Базираното на време имплементиране, а не на завършеност е и една от причините Siri и Maps да не оправдаят очакванията на потребителите.

Но ако това беше само проблем свързан със Форстал, Apple щеше да го замени. Тези два продукта са много комплексни и зависят от различни части дълбоко в устройството и дори в мрежата. Ето защо вместо да отдели екипите по продукти, Тим Кук разпредели отговорностите за продуктите между три дивизии, всяка ръководена от опитен мениджър на Apple. Федериги, като Форстал, датира от времето на NeXT и се изкачва бързо по корпоративната стълба, след завръщането си в Apple През 2009. Еди Кю е човека, успял да превърне катастрофата MobileMe в доста приличния iCloud. Айв е в основата на уникалния промишлен дизайн на устройствата на Apple. И така Федериги оглавява софтуера, Айв е начело на хардуерния и софтуерен дизайн, а Кю ръководи разработката на облачните услуги. Трите отдела ще трябва да работят заедно за да завършат и пуснат на пазара всеки един продукт, налагащо повишено сътрудничество и съгласуваност на компанията.

Тази машина за успех има и четвърто колело. Боб Мансфийлд ще ръководи нова група, Технологии, комбинираща всички „безжични“ екипи в една организация. Тя ще включва и екипите разработващи чиповете, които както знаем са много важна част от стратегията на Apple за бъдещите ѝ устройства. С други думи, Apple разбира, че в нашето облачно-базирано винаги-свързано бъдеще, компанията им нужда не само от добър интерфейс и хардуерен дизайн, но и всички тези парченца трябва да работят гладко с вътрешностите и нервите на цифровите устройства – чиповете и мрежовите технологии.