Курс за 2400$ ще бъде пуснат безплатно от Linux Fоundation!

Linux-logoЕдна много приятна новина от близките дни, Linux Foundation пусна един от най-добрите си и не особено евтини курсове – „Introduction to Linux“ безплатно през платформата за обучения edX (по принцип струващ 2400 долара).

Курса, който дава твърди основи на Линукс, включително в графична и конзолна среда е силно препоръчителен за хора, които искат да / или се занимават с Линус, или просто ентусиасти с голямо любопитство.

Желаещите ще имат 2 възможности за завършване на курса:

  • При първият вариант ще могат да минат през целия материал без да се изисква задължителното преминава на изпит или задачи.
  • А при вторият вариант теста и задачите ще са задължитлни, но преминалите ще получат сертификат, за който си мисля, че спокойно можете да използвате в СиВи-та и тн.

Дженифър Клоер, директор Обществени Връзки твърди, че има над 2500 души записани само през първите 24 часа от обявяването на курса за безплатен. Няма максимален брой на курсистите. За сега началото на курса не е ясен, но записванията текат с пълна сила. Знае се, че ще се проведе някъде през лятото и времето за минаване ще е между 40 и 60 часа.

Линукс е основна платформа в сървърното пространсто в глобален мащаб. Той е инсталиран на около 80%* от всички сървъри като по-надежден в сравнение с други сървърни операционни системи. Също така след Ubuntu – „Линукса за хора“, както казваше един бивш колега, не са малко и домашните потребители, които използват тази ОС на своите машини.


Тази цифра може да варира в различните проучвания.