Колко всъщност е загубата на Google от сделката за Motorola

Burning MoneyДосега несъмнено сте чули, че Google ще продаде Motorola Mobility на Lenovo за 2,9 милиарда долара. Самите Google купиха производителя на телефони преди по-малко от 3 години за 12,5 милиарда. Доста голяма загуба на пръв поглед, но дали това е цялата картина? Майкъл Мерсед пише следното за The New York Times:

Когато Google купи Motorola, хардуерния производител е имал на разположение 3 милиарда долара в кеш и почти 1 милиард в данъчни кредити. Това намалява цената на сделката до около 8,5 милиарда долара.

След това Google продаде бизнеса за сет-топ бокс устройства на Motorola за 2,4 милиарда долара. Това намалява цената до 6,1 милиарда.

Сега Google продава Motorola Mobility — основно бизнеса с телефони, заедно с няколко патента – за 2,9 милиарда. И така достигнахме 3,2 милиарда долара.

Мерсед, обаче не включва в сметката оперативните загуби, които Motorola носеше на Google всяко тримесечие. По мои груби сметки това са още 2,35 милиарда в минус за Google.

Излиза че загубата на Google от покупко-продажбата на Motorola е 5,5 милиарда долара. Човек може да поспори дали патентите и развойното подразделение на Motorola (които остават за Google) струват толкова, но поне не са 9,5 милиарда (каквото е всеобщото впечатление).